Spex

Vad är spex?

Spex är en gammal studentikos tradition med rötterna i 1500-talets Sverige. Där satte studenterna upp små roliga skådespel baserade på antika dramer. På 1800-talet utvecklades den tradition vi känner till idag. På den tiden var kvinnor förbjudna att idka högskolestudier vilket ledde till att alla roller inklusive de kvinnliga spelades av män. Med kvinnornas inträde i högskolevärlden följde lite senare kvinnornas inträde på spexscenerna. Dock har idag varje spex med självaktning minst en man i en kvinnlig roll.

Ett spex baserar sig på en historisk händelse, en historisk person eller en gammal myt. Sedan bearbetar man grundhistorien lite och berättar vad som egentligen hände. Här presenteras alltså inte den falska bild världen alltid har trott på utan den hemska förtigna sanningen.

En mycket viktig roll i sammanhanget har musiken. Opera, schlager, pop, klassisk musik m.m. arrangeras om och får nya texter. Flerstämmiga a capella arrangemang av kända melodier är det mest kännetecknande för spexmusik. Med finns också en orkester. Endel spexsånger lyckas även bli örhängen som de flesta känner till. Bl.a. kommer många kända snapsvisor från gamla spex, t.ex. "Livet är härligt" från Chalmersspexet "Katarina" från år 1959.

Om man slår ihop alla ingredienser kan spex alltså enkelt karakteriseras som en operaartad fars med inslag av musical, ödesdrama, komedi, buskis och historiskt skådespel.

Thorax första spex "Det Pubiska kriget eller Sillsalatissimus" uppfördes redan 1952. Bland Thorax spextitlar hittar man bl.a. "Julius Caesar eller Tärningen är tappad", "Lord Nelson eller Kul styving i styv kuling" och "Dracula".

Se också Wikipedias sida om spex och spexets gamla sidor