Projektet thorax.fi 2.0

Hur mycket och varierande verksamhet arrangerar Thorax egentligen? Svaret är självfallet en hop av superlativ, något vilken som helst aktiv Thoracal kan bestyrka. Men hur ser situationen då ut för utomstående, av klubben intresserade personer? Man kan hävda att det är något svårare för den oinvigde att skapa sig en helhetsbild av klubben.

Thorax brand behöver kanaler, och en viktig sådan är klubbens webbsida. Det brand Thorax besitter är av stort värde för varje medlem i många sammanhang, varmed det är uppenbart att brandet bör upprätthållas och utvecklas. På senare år har man varit tvungen att inse att webbsidan inte längre utnyttjade sin potential till fullo. Nuförtiden har moderna och lättanvända verktyg möjliggjort tidigare otänkbara helheter beträffande form och funktion. Den tidigare webbsidan hade i många år tjänat klubben väl, men att stå tidstestet i den långa loppet, är nog något ingen mjukvara gör.

Med denna bakgrund verkställdes projektet thorax.fi 2.0, dels inspirerad av att skapa en helhet som representativt skulle presentera och tjäna den levande och välmående klubben som Thorax är, och dels för att hitta på något att göra på landet en mörk decemberkväll.

Fastän planerna till en början inte bestod av mycket mera än några vaga stilistiska linjedragningar efter att googlat med sökord såsom ”cool website designs”, ”website design themes” och ”What am I even attempting to do here, please help?” så kom projektet överraskande smidigt igång, tack vare intuitiva och lättanvända verktyg. Det underbara med en mjukvara såsom WordPress, som webbsidan är byggd med, är att man egentligen inte behöver någon som helst erfarenhet av HTML-kod eller dylikt. Därmed kunde även en novis, utrustad med ”drag and drop”-funktioner och dussintal av små program vid namnet ”plugins” fortsätta arbetet med den nya webbsidan. Plugins visade sig vara nyckeln till att få till stånd ett möjligast proffsigt resultat, med minimal förståelse för kryptisk terminologi och kod.

Väl närmare en färdig helhet visade det sig dock att lösandet av många små, och stora, tekniska fel och optimeringar krävde något grundligare förståelse om den underliggande mjukvaran och koden (läs: förmåga att kopiera samtliga problem i Googles sökfält). Ett flertal gråa hår och rynkor i pannan kunde lätt attribueras till de allra minsta, men samtidigt mest frustrerande problemen i detta skede. Mina grannar vittnar säkert gärna om det tangentbordsvåld som har ägt rum.

När prototypen för webbsidans ram var färdig, kunde insamlingen av material och skapandet av layouter påbörjas. Här kan man inte annat än tacka för den stora insats en hel hop Thoracaler har gjort för att sammanställa innehållet. Lusläsandet av texterna skall heller inte underskattas, och tur nog så hittades det en naturbegåvning inom styrelsen, då ens egna ögon svek en förrädiskt.

Kanske webbsidans mest förekommande sida.

Kanske webbsidans mest förekommande sida.

Det lobbas för tadalafil.

Det lobbas för tadalafil.

De sista stora stegen bestod av att ladda upp sidan till vår tjänsteleverantörs server, så att domänet ”thorax.fi” skulle länka till det nya innehållet, återigen optimera ditt och datt (stön) och att följa med hur sidan fungerar i praktiken. Att göra sidan möjligast säker mot dataintrång med mera, var en av få saker var det upplevdes det vara otillräckligt att man bara använder verktyg vars underliggande kod man inte förstår, vilket i slutänden ledde till ett sidoprojekt av kaliber större. Guldkorn från administratörspanelen inkluderar ett par dussin misslyckade försök på dataintrång från IP-adresser belägna i den gula staten (läs: östra granne), och kopiösa mängder kommentarer på blogginlägg bestående av reklamer för läkemedlet tadalafil. I väntan på mera spam har jag sannolikt gjort detta inlägg en björntjänst genom att nämna tadalafil i brödtexten. Nu redan två gånger. Utöver detta har en och annan stund gått åt att försöka förstå hur storebror Google väljer att visa sina sökresultat. Till denna dag har det förblivit ett mysterium varför Google anser spexet ”Den första skotska resningen” vara den tredje mest centrala innehållet på webbsidan. Sannolikt har Google fått nys om detta spex meriter.

Webbsidan är som bäst praktiskt taget färdig, tills nya idéer och förbättringsförslag uppkommer, så att sidan förblir en relevant och slipad kommunikationskanal och -portal för klubben. Att ha fått vara del av detta projekt har varit synnerligen lärorikt och intressant, då man har haft möjlighet att förverkliga sina visioner tillsammans med klubben. Liksom i våra studier, så lär man sig nog inte heller webbsidedesign genom att läsa böcker med litet typsnitt. Tills någon på ett förhoppningsvis i tid avlägset månadsmöte konstaterar att den nuvarande iterationen av webbsidan är kass, ful och trög, hoppas jag att webbsidan kommer klubben och alla av klubben intresserade väl till hands.

Fredrik Ahlström

medit_pro2_3.jpg

P.S. Kräftisen var episk, tack för det! 

Previous
Previous

Tuohilampi och Nouxvandring – insjöidyll

Next
Next

En ordförandekandidat presenterar sig