Värdinneriets vegetariska julrecept
I medi nalkas juletid
Med julmiddag och gran
Men ack, här finns ej frid
Ty middagsgästen är vegetarian!
Oroa dig ej
Värdinneriet räddar dig
Här är juliga recept hela tre
Nu kan även vegetarianer va me!
Porkkala (“morotslax”)
Tyvärr på finska -> grov översättning här under https://chocochili.net/2016/12/porkkanalohi/
Ingredienser
4 tjocka morötter
Ca. 1kg grovt havsslt
1 msk rypsolja
2tl liquid smoke (finns t.ex. på prisma=
1 tl vitvinsvinäger
Därtill
Malaxlimpa
Vegansk färskost (t.ex. Oatly PåMackan)
Hackad rödlök
Citronsaft
Färsk dill
Salt & svartpeppar
Gör så här
Tvätta morötterna men skala dem inte
Bred ett lager salt på ugnsformens botten och placera morötterna dit. Lägg till resten av saltet (morötterna ska vara helt täckta av salt). Lägg formen i ugnen för ca 1.5 h i 175 grader
Skala morötterna och skär dem i längdriktning (använd t.ex. osthyvel)
Blanda ihop olja, liquid smoke & vitvinsvinäger. Blanda marinaden med morötter och låt stå i kylskåpet för 1-2 dygn.
Severa “Porkkala” med malaxlimpa, färskost, rödlök och färsk dill. Krydda med lite citronsaft, salt och svartpeppar
Auberginesill
https://hannansoppa.com/munakoisosilli/. Chocochillis recept -> legit ;D
Ingredienser
1 liten aubergine (ca. 250 g)
Salt och vatten för kokningen
Senapssås
2 msk äppelcidervinäger
2 msk agavesirap
1 dl olivolja
3 msk dijonsenap
2 msk vegansk majonnäs
1 dl hackat dill
½ tsk salt
Nypa vitpeppar
Gör så här
Skär aubergine till strimlor (1×3 cm). Koka strimlorna i saltat vatten för 10 min. Låt rinna och svalna
Blanda ihop ingredienserna för senapssås och blanda det sedan ihop med auberginestrimlorna
Lägg “sillet” i t.ex. glasburk och låt stå i kylskåpet åtminstone till följande dag
Mumsig pizza med mozzarella-blomkålsbotten
Ingredienser till botten (ca 3-4 portioner):
5dl riven blomkål (ca ½ blomkål)
5dl riven mozzarella (ca 400g)
4st ägg
Valfria kryddor (t.ex oregano, hackad vitlök och ingefära)
Gör så här
Blanda allt ihop till en smet och bred ut smeten jämnt på ett bakplåtspapper och grädda i ugnen i 200 grader i 15 minuter.
Nu är bottnen färdig och du kan tillsätta valfria ingredienser på. Grädda hela pizzan ca 10min till i ugnen. Jag lagade denna pizza med tomatsås, getost, musslor, svamp, squash och avokado och det blev himmelskt gott!