Höstens studiepolitiska tillbakablick
Vi är redan en god bit inne på en ny termin och traditionsenligt har det blivit dags att blicka tillbaka på vad som hände den förra terminen på den studiepolitiska fronten. Åter kan man säga att thoracalerna har jobbat hårt inom intressebevakningen och det är således skäl att börja med att rikta ett stort tack till alla som suttit med i någon arbetsgrupp eller organisation och arbetat för de svenskspråkiga studerandes intresse.
Höstens stora studiepolitiska tema har varit studieprogrammet för år 2020-2023. Theodora Nyberg har som enda studeranderepresentant suttit med i arbetsgruppen som under en längre tid har utformat det nya studieprogrammet. Tanken är att det nya studieprogrammet skall lappa till brister i det nuvarande programmet. Det nya studieprogrammet medför några större förändringar. Exempelvis kommer OHERA-kursen som kan upplevas som en psykiskt mer betungande kurs inte att vara den första kursen i något block. De kliniska veckorna som ännu är i slutet av det fjärde studieåret kommer nu att integreras i kurserna. För årskurs ett och två kommer de obligatoriska studierna att fortsätta in i maj och patologin kommer att vara en enda stor kurshelhet under årskurs två. Under M3-M5 skall varje studerande göra 15sp av maj månads valbara kurser. Dessutom skall man under studietiden avlägga tio valbara studiepoäng på universitetsnivå. Dessa tio studiepoäng kan även kompenseras med andra studier.
Under det gångna året har svenskspråkiga översättningar varit ett stort tema. Under hösten har översättningsgruppens verksamhet tagit fart. Tack vare ivriga översättare har vi bland annat lyckats översätta en stor mängd material för Prevent-kursen samt en stor del av Hervonens prujun. Arbetet med att få Hervonens prujun översatta till svenska kommer att fortgå under 2020. Det är dock inte enbart på fakultetsnivå som översättning av material varit aktuellt. I det stora MEDigi projektet, ett nationellt projekt som beviljats över fyra miljoner euro för att bilda en gemensam materialbank för medicine- samt odontologiestuderande, hoppas Thorax kunna bidra med svenska översättningar. Tillsammans med arbetspersoner för projektet samt personer vid fakulteten har vi bestämt att svenskspråkiga studerande kan bidra med att översätta material. Detta är ett projekt vi önskar sker under 2020.
Thorax har detta år representerats av Oskar Karhu i Finlands Medicinarförbund. Oskar har under året arbetat med ett projekt som heter ”Hyvät tavat jakoon”. Projektet har gått ut på att samla in information från de olika kandidatföreningarna i Finland i hopp om att föreningarna skall kunna ta stöd av varandras traditioner för att stärka sin egen verksamhet. Efter att undervisnings- och kulturministeriet i september föreslog förhöjda intagningskvoter till olika högskoleprogram, däribland medicin, har debatten kring intagningskvoter gått extra het. Medicinarförbundet har, med dess ordförande 2019 Fredrik Ahlstöm i spetsen, varit en aktiv röst inom denna debatt. Utbildningens kvalitét kan omöjligt förbli den samma om exempelvis gruppstorlekar blir större. Dessutom har arbetsmarknaden inte ännu hunnit reagera på de allt större intagningskvoter som tagits in under 2010-talet. På höstens förbundsmöte uppdaterades Medicinarförbundets linjedragningar. I de nya linjedragningarna lyfts studerandes rättigheter inom forskning och arbete fram klarare än tidigare. Här tas också ställning till att ökad utbildning gällande behandling av personer som tillhör LHBTQ-gruppen borde få en större roll i utbildningen. Amanda Ahlmark valdes under förbundsmötet till Thorax nya representant inom Medicinarförbundets styrelse.
I SNÄf, Svenska Nationer och Ämnesföreningar fortsätter Thorax vara en aktiv medlemsorganisation. Arbetet under 2020 har kretsat kring stadgerevideringen, synlighet och förberedelser inför delegationsvalet 2020. Även under år 2020 har vi glädjen att ha tre thoracaler (Emmi Westermark, Mikael Westerlund samt Benjamin Bergan) i SNÄfs styrelse.
Inom studentkårens delegation har studentkårens femårsstrategi varit på tapeten under hösten. Strategin fungerar som det högsta styrande dokumentet inom studentkåren och lägger grunden för HUS värderingar och verksamhet. Strategin godkändes slutligen vid det första delegationsmötet 2020. I korthet kan det nämnas att bland annat hållbar utveckling, aktivt stöd till studeranderepresentanter och betydelsefull gemenskap för alla HUS medlemmar står som grund i den nya strategin. Studentkåren beslöt i en sluten omröstning att i den nya strategin även definiera sig som en feministisk organisation.
Fastän ett år känns som en lång tid då året börjar har tiden en tendens att gå snabbt. Aktuella ämnen på den studiepolitiska fronten 2020 kommer förmodligen delvis att vara de samma som 2019. Vi hoppas att projektet med tvåspråkiga block kommer att gå vidare under 2020 (se studiepolitisk tillbakablick för våren för mer info om detta). Från och med nästa höst kommer förmodligen elektroniska tenter att tas i bruk i samtliga kurser. Likaså det nya kalendersystemet Optime. Odontologiska studielinjens flytt till Mejlans kampusområde närmar sig också med stormsteg.
Detta och mycket mer kommer våra efterträdare Cecilia Lilja och Jenny Österlund att få syssla med under det kommande året. Vi önskar dem och den nya styrelsen lycka till!
Andreas & Uge
Studiechef & Yrkes- och studentkårschef 2019