Jonnas bok- och filmtips

Se här under ifall du saknar sysslosättning under dessa varma sommardagar, ty vad är bättre än en bra bok ute på stranden eller en intressant dokumentär när kvällen börjar skymma. Här följer några rekommendationer av Jonna Gripenberg.

 

When breath becomes air (Paul Kalanithi)

 Vad gör livet värt att leva när döden står för dörren? Vad skriver man till sin nyfödda dotter, som man inte kommer att få se växa upp? Hur förvandlas man från läkare till patient och är det egentligen en förvandling?

Paul Kalanithi är 36 år och precis klar med sin specialisering i neurokirurgi då han får en cancerdiagnos. Lungorna är fulla av tumörer. Hur länge har han kvar att leva? Under hans sista år i livet skriver Kalanithi ner sin historia. Boken When breath becomes air blir utgiven först efter hans död, med ett efterord skrivet av Kalanithis fru Lucy.

Kalanithi tillbringade en stor del av sitt liv med att leta efter meningen med livet. Han började med att studera litteratur och människans biologi för att hitta svar på sina frågor, men fortsatte med neurologi för att förstå hur hjärnan kan bidra till att vi människor kan finna mening med våra liv. Vidare läste han också medicin vid Yale School of Medicine och specialiserade sig i neurokirurgi.

When breath becomes air är en resa genom Kalanithis liv, hur han hittar sig själv i läkarrollen, filosoferar över livets stora frågor och till slut finner sig i att livet tar slut. Han skriver om det tuffa jobbet inom neurokirurgin och hur han obönhörligt tränar för att uppnå perfektion, men också om hur det är att vara patient och lägga allt i andras händer.

Kalanithis bok ger mig rysningar och tårar, men också ett leende mellan varven. Jag rekommenderar boken för alla som jobbar med patienter och som funderar över liv och död. Alla som lever, alltså.

 

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv (Tom Malmquist)

Tom och Karin väntar sitt första barn då Karin plötsligt insjuknar hastigt i akut leukemi. Tom tillbringar några absurda dygn på sjukhuset med att springa mellan den nyfödda dottern och Karin som bara blir sämre. Karin dör och Livia föds och Tom står inför ett liv som blivit helt annorlunda än han tänkt sig.

Tom Malmquists självbiografiska bok är en stark berättelse om sorg. Tom skriver i detalj om sjukhusvistelsen och livet efter Karin, varvat med korta snuttar ur deras tidigare liv. Samtidigt handlar boken också om att hitta sig själv i papparollen och om Livia som sprider ljusglimtar till de vuxna runt omkring sig.

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv är en berättelse om liv och död skrivet som en dagbok från människan som står mitt i allt. Tom skriver ärligt om relationerna och människorna i sitt liv. Boken är gripande, om än skrivet i litet råddig ordning. Rekommenderas!

(Denna bok läste vi denna vår i bokcirkeln, så det finns många exemplar bland thoracalerna att låna! Ps. ifall du gillar skönlitteratur är bokcirkeln ett hett tips!)

Rebellkirurgen, 2017 

Ortopeden Erik Erichsen från Sverige blev trött på den svenska byråkratin och flyttade till Etiopien tillsammans med sin etiopiska fru Sennait som är sjukskötare. Dokumentären Rebellkirurgen berättar om deras liv i Afrika och de stora skillnaderna mellan etiopisk och svensk sjukvård. Under 50 minuter får vi följa med patientarbetet på den etiopiska landsbygden.

I Etiopien får och måste Erichsen vara kreativ i sitt kirurgiska arbete. Det är inte heller endast ortopediska operationer han utför, utan allt från neurokirurgi till amputationer. Dokumentären visar den råa verkligheten; de kirurgiska instrumenten köps på marknaden, patienterna kommer långt bortifrån och köar länge för att få hjälp och sjukhusets utrustning är ett hopplock av vad som finns tillgängligt. Byråkratin och pappersarbetet är minimalt och operationerna avlöser varandra i snabb takt.

Erik Erichsen älskar sitt arbete och det märks verkligen. Hans passion för läkararbetet lyser genom hela honom. I Etiopien gör han saker som inte skulle vara möjliga i Sverige eller resten av västvärlden. Skillnaderna är så stora att han efter tiden i Afrika inte längre klarar av att jobba i det pappersstyrda Sverige, utan istället satsar på musiken.

Se denna dokumentär!

Previous
Previous

Meditrina besöker Studentbladet

Next
Next

Vad sysslar styrelsen med? – Disponenten har ordet