Livingstone – 2000
Medicinarklubben Thorax XLV Spex
“Ni har väl hört om David Livingstone?” frågade James Bennett, ägaren av tidningen New York Herald. “Naturligtvis”, svarade journalisten som satt mitt emot honom, “vem har inte det? Mannen är ju på väg att bli en legend”. Samtalet ägde rum den 12. oktober 1869 i ett dammigt kontor i New York och journalisten i fråga hette John Rowlands, alias Henry Morton Stanley. Samtidigt, på flera havs och höjders avstånd, stod den skotska missionären och upptäcktsresanden David Livingstone vid Zambesi flodens strand och blickade ut över den rivande strömmen. Vilken imponerande syn – en jätte mitt i Afrikas hjärta!
Anno 1871 var ett viktigt år ur världshistoriskt perspektiv: kommunardupproret i Paris skördade liv; i de Förenta Staterna pågick militärkonflikter med apacherna; det tyska kejsardömet proklamerades och Wilhelm I utropades till kejsare. Samma år, i en by vid Tanganyika sjön, utspelades det omtalade mötet mellan Stanley och Livingstone: “Doctor Livingstone, I presume?”.
Historieböckerna berättar vitt och brett om de två stormännen, men berättelser från gångna tider har en tendens att förvrängas, liksom skvaller som förmedlas per djungeltelegraf. Dammiga historieskrivare som sitter i bibliotekens dunkel: vad vet de egentligen om vad som försiggick kring västerlänningarnas rendez-vous? Många frågor är obesvarade, och därför har Thoracalerna i år lindat sig in i djungelns lianer för att Livingstones och hans kumpaners öde skall föras fram i det rätta ljuset. Vilka var i realiteten Stanleys följeslagare? Vad var sambandet mellan livet i trädkronorna och vimlet på buskagenivå? Vad sysslade vetenskapsmannen Livingstone med i den tropiska värmen och varför återvände han aldrig till England? Vilka var de andra aktörerna, som gjorde att kokosnötterna föll på plats? Vilka faror lurade i djungeln och varför är bananer gula? Listan är lång, men kortare är roligare.
Alltså, kära vänner: följ med oss till det mörkaste Afrika på en extrem spexexpedition…………