Rosornas krig – 1998
Medicinarklubben Thorax XXXXIII Spex
Rosornas krig utbröt 1455 i England och var en sammandrabbning mellan kung Henrik VI av Lancaster och ärkefienden släkten York under ledning av Richard av York. Namnet Rosornas krig härstammar från rosorna på släkternas vapensköldar. Lancasters symbol var en RÖD ros medan Yorks var en VIT ros. Redan innan kriget bröt ut hade det varit oro och instabilitet i landet, livet i England var inte någon dans på rosor. Kung Henrik var inte alltid riktigt insatt i rikets angelägenheter, vilket förstås gjorde släkten York rosenrasande.
När vi författare funderade på årets spextema kom idén till det vinnande förslaget Rosornas krig i tåget på väg till Vasa för inre medicin vecka. Själva grundidén och den röda tråden hölls genom hela spexskrivandet, medan personerna och händelserna till en del förändrades. På hösten sökte vi lite extra inspiration från Istanbuls basarer. Själva skrivandet gick ibland bättre och ibland mycket sämre, men vi lyckades ändå förhindra att åka i luven på varandra alltför ofta. Slutligen beslöt vi att skildra de händelser som utlöste kriget i 1450-talets England och höll på i 30 år.
Historiska personer som tagits med i spexet är kung Henrik, drottning Margareta, Richard och Edward av York samt Karl VI. Karl var något av en udda personlighet; i historieböckerna nämns han som ”Karl den galne” eller ”han som trodde han var av glas”. En personlighet som gjord för ett spex!
The real story
Än en gång ska det bli ett sant nöje att slå alla historieskrivare på fingrarna. Det var ju faktiskt så att kung Henrik av Lancasters stora passion var att samla fjärilar, och att dessa fjärilar kom att spela en central roll i händelserna som ledde till krig. Drottning Margareta, Henriks gemål, var den som i praktiken styrde England och höll ett vakande öga på sin omogne man. Richard av York, kungafamiljens fiende nr 1, ville se sin son Edward av York på den engelska tronen. Edward hade ju vistats i Italien större delen av sitt liv och uppförde sig därefter… Historieskrivarna har också glömt att mitt i det engelska kaoset råkade den franska drottningen Melaena, känd för sina blodiga dåd, komma på statsbesök. Franska drottningen hade med sig sin sekreterare, den vackra fröken Bartholina, som inte precis var något ljushuvud (fast hon var blond). För att garantera sig ett tillräckligt mentalt stöd tog drottningen också med sin tyskfödde psykiater von Litium, som lite oftare borde ha lugnats ned med valium, ett faktum som inte heller tas upp i litteraturen. von Litiums favoritpatient, Karl VI råkade vara morfar till kung Henrik i England. Karl hade i tiderna varit en framgångsrik regent som varit med om många äventyr, ett faktum som Karl inte hade några svårigheter att komma ihåg sin höga ålder och grava demens till trots.
Tänk er att alla dessa små detaljer har glömts bort i historieskrivningen. Men när man känner till bakgrunden kan man förstå att det inte alls var så konstigt att en konflikt utbröt. Löjligt egentligen att man började slåss för småsaker. Det är ju nästan som i riktiga livet…