Vad sysslar styrelsen med? – Yrkes- och studentkårschefen har ordet

Hejsan allihopa, kul att just du hittade hit!

Om det är någon som inte känner igen mig på bilden så är jag Teddi och jag sitter i år på den färskaste posten i styrelsen, nämligen yrkes- och studentkårschef. Posten har nu funnits i ett drygt år, jag är alltså den andra i raden av en förhoppningsvis lång lite av yskar. Vägen till denna post har haft sina svängar och det har tagit mig till fjärde året för att hitta till den, dels via en sväng som huvudvärdinna, traditionsbevarare och medlem i SNÄfs styrelse och som suppleant i studentkårens delegation, för att nämna några poster. Jag har också under åren hunnit sy en hel del kostymer, dansa många danser och, nytt för i år; hittat sanningen bakom de mytomspunna resorna till Eldorado tillsammans med resten av författeriet (instant reklam för att sista spexet i Helsingfors går av stapeln nu på lördag).

Då ni inte hittar mig på något möte eller på Annexet hittar ni mig undvikandes att läsa kurslitteratur genom att förkovra mig inom mina inte helt obetydliga kunskaper inom onödiga fakta (visste ni att det i antarktiska oceanen finns fiskar som har enbart 1% hemoglobin i blodet och att det är förbjudet att döpa grisar till Napoleon i Frankrike) eller utmanandes mig själv i olika kulinariska experiment.

Men vad innebär det att vara yrkes- och studentkårschef? Förutom att man får en ganska episkt titel, påminner det ganska mycket om vad studiechefen jobbar med, och i vissa fall går vi på samma möten, men när studiechefen arbetar för att värna om studerandenas rättigheter inom fakulteten och försöker hålla reda på vad de vad som behandlas på alla de möten som Thorax studeranderepresentanter springer på, försöker jag hålla reda på vad som händer utanför fakulteten. Det här gäller både vad som händer på de medicinska fakulteterna på nationell nivå (främst genom Finlands medicinarförbund FMF) och inom vårt egna universitet genom att hålla kontakt med såväl tvåspråkighetsutskottet vid HU och Svenska Nationer och Ämnesföreningar (SNÄf) den medlemskorporation som vi hör till och som arbetar för att föra fram svenska studerandenas rättigheter vid universitetet.

Den största kakbiten jag har på min tallrik i år är det kommande delegationsvalet, som kommer att ske nu i höst. Delegationsvalet ordnas vartannat år och själva delegationen för studentkåren kan liknas vid vad riksdagen är för republiken Finland. I delegationen finns 60 platser och de sköter tillsammans med studentkårens styrelse (motsvarande Finlands regering) att studerandenas röst hörs vid universitetet och att olika studerandeförmåner såsom Unicafe, Unisport, SHVS etc finns. Studentkåren vid Helsingfors universitet hör till de mest förmögna studentkårerna i världen och via delegationen har man förutom en fantastisk chans att träffa engagerade människor från andra campus, lära sig om mötesteknik och demokratiska förfaranden, också möjlighet att direkt påverka vad som händer vid universitetet och inom studentkåren, som t.ex. vart studentkårsavgiften du betalar varje år går. Kandidatuppställningen öppnar nu under våren och jag svarar jättegärna på frågor ifall du funderar på att ställa upp – och förstås också annars!

medit_yrkes.jpeg
Previous
Previous

Air Yoga med Thorax

Next
Next

Vad sysslar styrelsen med? – Studiechef och viceordförande har ordet