Luciastämning och veganska lussekatter med Melinda

Min mamma ringde mig ett veckoslut i oktober och frågade om hon nu, äntligen skulle få anmäla mig som luciakandidat till Finlands lucia. Jag skrattade till åt déjà-vu-känslan som nu uppkommit eftersom detta var en diskussion som förts så gott som varje år sedan jag fyllde 18. Jag ryckte på axlarna, tänkte “visst, varför inte” och fick några dagar senare ett mail om en kompletterande ansökan där jag skulle skicka in bland annat foto och sångprov. Jag tänkte “visst, varför inte” och blev en vecka senare uppringd med nyheten om att jag blivit vald till en av de tio luciakandidaterna som ett ansikte utåt för Folkhälsans insamling för barnfamiljer.

För att texten ska bli lite roligare läsning tänkte jag inkludera ett lussekattsrecept (veganskt!) som ni kan följa med medan ni läser. 

 
melinda.jpg
 

Ingredienserna för ca 35 lussekatter (rekommenderar en halv sats om ni bor ensamma eller inte har grannar ni kan ge bort bullarna åt)

  • 50g jäst

  • 17dl vetemjöl (lite mindre för saftigare bullar)

  • 0,5tsk salt

  • 5dl havredryck

  • 1g saffran (säljs i 0,5g påsar och är svindyrt!)

  • 1,5dl socker

  • 100g rumsvarmt margarin

  • 250g vegansk yoghurt

  • russin och havredryck till pensling och dekor

  1. Börja med att smula ner jästen i en skål. På samma sätt smulades också mitt hopp om höjda kursvitsord då en stor del av tiden under november månad gick åt till att välja bilder och skriva captions och översätta texter till Facebook och Instagram för att uppmärksamma kampanjen. Har stor respekt för influencers nu…

  2. Blanda mjöl och salt. Blandade är även känslorna efter att kampanjen är över, det var roligt att vara med men synd att det är över då kandidaterna detta år inte är med i kören som tärnor. För att begränsa antalet är kören i år mindre och endast lucia är med på kröningen.

  3. Värm upp havredrycken till fingervärme. Något annat som värmde var alla de fina kommentarerna jag fick under kampanjen av både vänner, halvbekanta och mindre bekanta som sa snälla saker om mig och berättade att de röstat. (Tack till svenska borden for support <3) Rekommenderar alltså att ställa upp som luciakandidat för att hjälpa samla pengar till ett viktigt ändamål, men om inte annat så för att få en personlig ego-boost.

  4. Blanda saffranet i den varma havredrycken, det blir gult till färgen. Årets luciamärke är också gult förresten!

  5. Häll mjölken över jästen, tillsätt mjölblandningen, sockret, smöret och yoghurten. Nästan lika många ingredienser som personer som var beundransvärt aktivt inblandade i mitt kampanjförande, däribland en rumskompis, en kurskamrat i egenskap av campaign manager och en it-expert från fakulteten.

  6. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. Under tiden kan man passa på att donera till insamlingen som ännu håller på tills sista januari!

  7. Forma degen till önskade former, googla för inspiration! Man kan till exempel forma en luciakrona som kommer pryda en av de fantastiska kandidaternas huvud. Att lära känna de andra av de tio var helt klart bland de bästa sidorna med att vara luciakandidat.

  8. Pensla bullarna med havredryck (eller ägg om din vegandiet inte är så strikt och du vill att bullarna ska få en glänsande yta) och dekorera med russin. Grädda i 225 grader i ca 6-7 minuter tills bullarna fått en gyllenbrun yta.

Njut av de färdiga lussekatterna! Om det inte kommit fram i texten redan njöt jag massor av min tid som luciakandidat och det känns fint att ha bidragit till något som är så viktigt för många. Hoppas ni som inte tidigare röstat håller kvar den vanan och att ni lärt er något nytt om kampanjen och luciatraditionen!

På söndag kl 17 sänds kröningen av årets lucia på Yle Fem och Arenan. Kolla för ultimat julstämning och mys och kämpa på i era eventuella julkarantäner <3

– Melinda

Previous
Previous

Immateriella julklappstips

Next
Next

Håll dig i form med Wille och Arthur!