Vårens studiepolitiska tillbakablick

Hej på er!

Vårterminen är över och sommaren har kört igång. Våren har ur en studiepolitisk synvinkel innehållit ett och annat. Nedan följer en liten sammanfattning av vad som hänt och vad vi jobbat med.

På fakulteten började vårterminen med rektorns nya bestämmelser gällande anmälan till tentamen. Detta oroade många eftersom dessa bestämmelser leder till att man inte kan skriva tentamen i normal ordning om man glömt att anmäla sig till tentamen i sig. Fakulteten är också medveten om att detta är ett opraktiskt sätt och vi arbetar för att anmälan till tentamen alltid skall finnas tillsammans med kursanmälan. En annan bestämmelse skapade problem för de studerande var att man inte får räkna till godo en amanuensur man gör i maj om man inte har avklarat en viss mängd fördjupande valbara kurser. Således lönar det sig för kommande årskurser att se till att man har en tillräcklig mängd valbara studiepoäng om man vill göra en amanuensur i maj.

I år kretsar en stor del av vårt studierelaterade arbete kring tillgången på svenskspråkigt studiematerial. Om ni inte ännu har hört talas om det så är MEDigi ett namn det lönar sig att lägga bakom örat. MEDigi är ett projekt mellan samtliga medicinska fakulteter i Finland. Projektet går ut på att skapa en gemensam digital materialbas som alla medicine- och odontologiestuderande  i Finland använder. Projektet finansieras av Undervisnings och kulturministeriet och har en budget på ungefär 4,5 miljoner euro. För oss är det väldigt viktigt att se över hur den svenskspråkiga utbildningen tas i beaktande då projektet utformas och tillsammans med Tom Pettersson som ansvarar för den svenska delen strävar Thorax efter att det även skall finnas svenskspråkigt material till förfogande då projektet tas i bruk.

På facebook har en enkät gällande de finskspråkiga studerandenas intresse för ett så kallat svenskpositivt block figurerat. Det har länge diskuterats huruvida det vore möjligt att i klinikskedet bilda ett block där de finskspråkiga studerande som har ett intresse av att lära sig svenska kan vara med. I sådana fall kunde undervisning för hela blocket hållas på svenska då läraren är tvåspråkig och man skulle på ett kostnadseffektivt sätt utnyttja tvåspråkiga lärarresurser. Intresse för denna idé har funnits och vi arbetar vidare med detta under hösten.

Thorax representeras i Finlands Medicinarförbunds styrelse av Oskar Karhu. Dessutom är Medicinarförbundets ordförande detta år vår egen Fredrik Ahlström. Finlands medicinarförbund representerar samtliga findländska medicinare på ett nationellt plan. Medicinarförbundets förbundsmöte ordnades den 23-24.3 och Thorax representerades av Alexandra Kuhlefelt, Niklas Ulfves och Andreas Stenbäck. Medicinarförbundet publicerade i mars ett ställningstagande kring intagningskvoterna till de medicinska utbildningsprogrammen i Finland. Enligt ställningstagandet borde det åter tas in max 600 nya studerande i Finland varje år. Studerande har sedan antagningskvoten ökade för några år sedan upplevt att speciellt smågruppsundervisningens kvalitet försämrats och detta är den huvudsakliga motiveringen till ställningstagandet. Förutom detta arbetar Medicinarförbundet bland annat med en brandförnyelse och genom projektet ”Hyvät tavat jakoon” för att bilda ett närmare samarbete mellan föreningarna så att man lättare kunde ta modell av varandra vid utvecklingen av verksamheten. Medicinarförbundet gav även nyligen ut ”Kandidatens arbetsguide 2019” som finns till för att fjärde och femte årets kandidater skall ha en lättläst källa för att kolla upp sina rättigheter i arbetet som vikarierande läkare. Denna finns tyvärr endast på finska. ( http://www.suomenmedisiinariliitto.fi/wordpress/wp-content/uploads/2019/04/Kandin-ty%C3%B6opas-2019.pdf )

Som om det inte annars har varit nog med val denna vår så ordnades även Duodecims delegationsval. I Duodecims delegation sitter 40 ledamöter och delgationen fungerar som Duodecims högsta styrande organ. Från medicinska fakulteten i Helsingfors valdes Henri Vasara från LKS till Duodecims delegation.

I Svenska Nationer och Ämnesföräningars styrelse har vi detta år hela tre stycken thoracaler. Nicholas Sjöberg är alumnansvarig, Niklas Ulfves är gulisansvarig och Sebastian Henriksson fungerar som SNÄfs ordförande. SNÄf har under våren arbetat med interna förändringar, kartlagt sin verksamhet samt diskuterat ärenden som berör studentkåren. Värt att känna till kan vara att Studentkårens företag/organ för affärsverksamhet som tidigare hette HUS-Gruppen numera har genomgått en brandförnyelse och heter nuförtiden YLVA. YLVA äger fastigheter värda hundratals miljoner euro på olika ställen i Helsingfors samt Unicafé och strävar efter att bidra i utvecklingen av vår huvudstad. På våren ordnade SNÄf olika program som  till exempel den ytterst populära ost- och vinkvällen. Man får gärna bekanta sig vidare med SNÄfs verksamhet via sociala medier.

Under hösten kommer vi på Thorax att arbeta vidare med utvecklandet av svenskspråkigt material och det svenskpositiva blocket. Vi kommer även att se några förändringar i vardagen på fakulteten. Under sommaren kommer Unicafé i Mejlans att genomgå en renovering som förhoppningsvis kommer att göra kösystemet mindre ansträngt. Förbättringar gällande studiehandledning kommer vi förhoppningsvis också att få se. Ledningsgruppen har bestämt att en arbetsgrupp för handledning av fördjupade studier skall bildas. Dessutom kommer det med största sannolikhet att finnas studerandestudiehandledare – lite äldre studerande som handleder studerande gällande studierelaterade frågor. Tanken är att minst en av dessa även skall kunna handleda på svenska. Under nästa läsår kommer även ett nytt kalendersystem, Optime, att tas i bruk i stället för Googles kalender. Det nya kalendersystemet kommer antagligen att fungera smidigare gällande exempelvis rumbokningar.

Hoppas att alla som har frågor gällande studierelaterade saker eller känner missnöje gällande  någonting vid fakulteten eller gällande studier överlag tar kontakt.

Vi önskar er alla en riktigt skön sommar!

stupo1.jpeg

Studiechef Andreas Stenbäck & Yrkes- och studentkårschef Niklas Ulfves

Previous
Previous

Sista första dagen

Next
Next

Thorax prepkurs