Sillsallat
Julen närmar sig, och än mindre, julfesten med den. Ettorna har hittills upplevt kräftis, damlunch och götisveckoslut, och tror att de sett allt, men det har de inte, ty julfesten står ännu bakom dörren, så som julgubben bakom dörren till snälla barn.
På julfesten är underhållningen ofta väldigt traditionsenlig, det är julsånger, luciatåg, tvåornas spex och annat dylikt program som står på schemat. Också buffébordet som står dukat brukar vara väldigt traditionellt, och inte mycket olikt det så många andra finska familjer äter hemma på julafton. Ni vet, julskinka, pepparkakor, lax, potatislåda. Och sillsallat, eller rosolli, som många så finlandismaktigt kallar det.
Med julfesten bakom dörren skulle jag villa diskutera begreppet sillsallat, delvis för att lätta på mitt eget hjärta, delvis för att erbjuda er ett samtalsämne under julfestmiddagen. För att lägga grunden för denna text vill jag klargöra skillnaden mellan ordet sallad, dvs. en blandning av olika grödor, jämte sallat, dvs. en typ av salladsblad, exempelvis isbergssallat. Därför är det rentav helt vansinnigt att kalla en blandning olika grönsaker för sillsallat. 1) det är fråga om en sallad, 2) det traditionella finska upplägget innehåller ingen sill.
Som en parentes är det värt att nämna att också unionsmärket, dvs. symbolen (dvs. flaggan) för den svensk-norska unionen på 1800-talet också i folkmun kallades sillsallat, och det är alltså helt ok. Flaggor har inget att göra med buffébord, men jag gissar att benämningen helt enkelt härstammar i det faktum att flaggan innehåller en mängd olika färger, och kanske därför till utseendet liknar en sallad som innehåller många olika färgers grönsaker.
Efter att i efterhand ha gjort lite bakgrundssökningar om ordet sillsallat, kan jag informera er om att sillsallad de facto är en alternativ skrivform till ordet sillsallat. Historiskt tycks ordet ha använts sedan 1636 – det är jättelänge sedan! Detta, dvs. Svenska Akademiens uppfattning stämmer överens med min egen uppfattning om orden sallat och sallads betydelse. Sillsallad är således ordet jag önskar att ni alla använder då ni hänvisar till buffébordets äppelrödbetasaltgurkalökmorotsdelikatess under julfesten.
Slutligen vill jag illustrera med en smaklöksstimulerande avbildning av just sillsalladen från julfesten 2018. Vi ses på julfesten!
-Sara Sainio